+40-727.791.271 casa_morar@yahoo.com
Cabana 2 cu ciubar 01

Barajul "Floroiu" Valea Draganului

Barajul Dragan
Baraj Dragan
Baraj Floroiu
Baraj Floroiu

Baraj Valea Draganului

Barajul Valea Draganului – Floroiu se află în zona numită Valea Drăganului, la aproximativ 70 de kilometri de Cluj. Accesul se poate face de pe DN1 Cluj-Oradea pe la halta Valea Drăganului. Barajul adună apele râurilor Drăgan și Sebeșel, iar, în adâncurile lui se află zidurile cabanei e la Pârâul Crucii, locul de refugiu al multor români după Edictul de la Viena din 1940. Aici se afla un magazin unde cei care exploatau lemnul se aprovizionau. Privind spre coada barajului se poate vedea vârful Buteasa (1714 metri).

Barajul Floroiu este construit din beton în arc, de 120 m înălţime, cu dublă curbură. Are un volum total de 112 milioane metri cub şi o deschidere la coronament de 424 m. Este al doilea baraj ca mărime din ţară. Lacul de acumulare Drăgan are o suprafaţă de 293 ha şi este populat cu peşte, (păstrăv, clean) fiind o locaţie ideală pentru pescarii dornici de recreere.

Lacul are două braţe de 4, respectiv 12 km. Pe lângă acestea, zona în sine este de un pitoresc deosebit, priveliștea creată de acest imens lac îți oferă un război al emoțiilor și al trăirilor, te fac sa te înalți ca ciocarlia, să pășești încet pentru a nu zdrunciuna ceea ce reflectă apa… Pădurea de brazi și spiritul apei formează o putere aparte, un întreg, iar împreună cu privirea ta ai putea simți cum plutești, cum fiecare parte a corpului și a minții te îndrumă să visezi la infinit…De sus,

Barajul Drăgan-Floroiu este ca un ,,nai gigant de beton” supus la forțele incredibile ale râului Drăgan și Sebeșel. Dacă la suprafață, apa este limpede, aș putea spune de o calmitate fără cusur, la adâncime, lacul exercită presiuni incredibile asupra plăcilor de beton și piatră ale barajului.

O stare de beatitudine parca te induce într-o transă specifică doar acestui loc. Este de la aerul puternic, ce îți curăță inima de impurități, sau datorită priveliștii care îți limpezește ochii de ,,orbeasca lume a consumului excesiv”? Poate că da, acesta este efectul Văii Drăganului, care te face să uiți pentru o clipă de trecerea vremii. Picurii cădeau șuvoi…iar noi ne-am trezit la realitate! Și timpul avea din nou valență – trebuia să ne întoarcem acasă.

Astfel, călătorule, pregătește-ți sufletul și bocancii. Drăganul te așteaptă!

Sursa: http://cluj.com

Call Now Button